GANDURI

SIM (Surogat.Idiocratie.Mediocratie )

SIM ERROR, SIM REJECTED. Din pacate, telefoanele noastre si-au sters din memorie aceasta functie de rejectare .
SIM accepted, ok, always excellent signal…
….si nu ne mai intelegem, in ciuda semnalului bun. Iar multi care functioneaza fara acest SIM nu au cu cine comunica. Sunt frecvente diferite, legi diferite, sisteme de valori diferite.
In mod normal, acest SIM nu ar trebui sa fie periculos sau agresiv. Intotdeauna , procentual vorbind un popor are in medie peste 80% de posesori S.I.M. Asa ne-a lasat natura divina, nu putem schimba lucrurile dintr-o data. Inclina invers balanta, si ne trezim cu o majoritate agasanta de genii si initiati spirituali. Cui s-ar mai adresa blockbuster-ele, Harry Potter sau tabloidele?
OK. Am inteles. Ce am inteles tragic de bine insa, este tendinta SIM-ului de a deveni etalon de valoare, spre care trebuie sa tindem cu totii. Jesus este Papa, Michael Jackson este Justin Timberlake iar Decebal este Traian Basescul, Rockul este dance sau hip hop, iar muzica populara este manea, Queen este Ozone…
Lista poate continua. Avem o problema. Ei, cei care au prins rocada timpului, nu au nici o vina. E momentul lor de geniu si in acelasi timp momentul nostru de indiferenta. Si uite asa, tacerea noastra naste vocile lor superbe.
Surogatia este un fel de a fi, sau a nu fi. Daca nu te supui regulilor ei, esti exilat. Daca intrebi un parlamentar roman european despre legile comunitatii europene si acesta iti raspunde ca din Sadoveanu, ’’ Sie vreai uai?’’, baltagul opiniei publice se infige DOAR in posteriorul tau.
Dupa ce iti oblojesti hemoroizii, te mai da si sefu afara, fara compensatii iar propriul tau sindicat te trimite politicos la dracu.
Surogatul uraste si invidiaza originalul pe care il inlocuieste. Au amandoi aceeasi culoare, insa gustul, mirosul si substanta difera cumplit. De aceea, un surogat va avea intotdeauna nevoie de elemente originale pe langa el, care sa ii induca impresia ca el este ORIGINALUL.
Astfel gusturile se cumpara prin import ieftin, iar memorarea masinilor, parfumurilor, a propietatilor tine loc de cultura generala.
Mai multi surogati provoaca aparitia idiocratiei, sistem social mai vechi decat democratia sau comunismul. Idiocratia, la randul ei se transforma in timp in mediocratie.
Asa ca, eu ii dau foc la SIM-ul meu si va invit sa faceti la fel. Cu riscul de a ramane fara telefon, mai bine ne intalnim la o bere si vorbim fata in fata.